Stogo remontas

Home » Stogo remontas

Sudėtinga paprieštarauti teiginiui, kad stogas – viena svarbiausių pastato dalių, kuri ne tik lemia namo estetinę išvaizdą, bet ir užtikrina maksimalų vidaus komfortą. Juk būtent stogas saugo nuo lietaus, sniego, vėjo, ultravioletinių spindulių bei kitų atmosferos reiškinių.

Atlikdamas tokį svarbų vaidmenį stogas ilgainiui neišvengia pažeidimų, dėl kurių reikia atlikti remontą. Norėdami, kad stogas tarnautų ir puikiai atliktų visas savo funkcijas kaip įmanoma ilgiau, privalote nedelsti, nes laukiant pažeidimai tik rimtėja, o atitinkamai didėja ir išlaidos. 

Taigi šiame straipsnyje aptarsime požymius, kurie rodo, kad laikas atlikti stogo remontą, gedimus, kuriuos stogo remontas gali pašalinti bei svarbius aspektus, į kuriuos reikia atsižvelgti norint tinkamai suremontuoti stogą.

Požymiai, signalizuojantys, kad reikia stogo remonto

Norint tinkamai prižiūrėti savo namo stogą ir išvengti didesnių problemų ateityje, svarbu atpažinti stogo remonto požymius kuo anksčiau. Štai keletas pagrindinių rodiklių, kad jūsų stogui reikalingas remontas:

  • Aptinkamos šlapios vietos, stogas leidžia vandenį: Jei pastebėjote, kad jūsų stogas praleidžia drėgmę arba pastebite šlapias vietas ant lubų, sienų ar grindų, tai gali reikšti, kad stogas pažeistas ir reikia nedelsiant pašalinti problemą.
  • Trūkinėjančios ar sulūžusios čerpės: Laikui bėgant, stogo čerpės gali trūkinėti, sulūžti ar net prarasti savo formą dėl atmosferos sąlygų ar netinkamo įrengimo. Jei pastebėjote tokias problemas, tai gali reikšti, kad stogui turi būti atliktas remontas.
  • Augalų augimas ant stogo: Jei ant stogo pastebite samanų ar net augančių augalų, tai gali būti signalas, kad stogo konstrukcija turi problemų su drėgme arba ventiliacija. Tokiais atvejais būtina šias problemas kaip įmanoma greičiau išspręsti.
  • Stogo deformacijos ir įtrūkimai: Jei stogo konstrukcija yra deformuota arba turi įtrūkimų, tai gali reikšti, kad stogas tinkamai nebeatlieka savo funkcijų ir reikalingas remontas.

Aptikus bent vieną iš nurodytų požymių, svarbu kaip įmanoma greičiau kreiptis į stogo dengimo ekspertus ir spręsti problemas. Užtikrinkite reguliarią apžiūrą, kad galėtumėte laiku sureaguoti ir išvengti didesnių problemų su savo stogu ateityje.

Stogo remonto darbai

Atsižvelgiant į stogo būklę ir remonto poveikį, gali reikėti skirtingų stogo remonto darbų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad stogo remontas kartais reiškia ne tik stogo dangos pažeidimų taisymą, bet ir stogo konstrukcijos – sijų, gegnių bei kitų elementų – remontą. 

Taip pat reikėtų nustatyti, ar užteks dalinio, ar reikalingas pilnas stogo remontas. Jei reikia keisti ar taisyti tik tam tikras stogo dalis, dalinio remonto pakaks. Tačiau esant rimtiems pažeidimams stogo dangoje ar konstrukcijoje, gali reikėti pilno stogo remonto.

Į stogo remonto darbus įeina stogo hermetizavimas, pratekėjimų šalinimas, susidėvėjusių stogo dangos dalių keitimas, stogo šiltinimas ar šilumos izoliacijos gerinimas, nešančių konstrukcijų keitimas.

Stogo remonto etapai

Stogo remonto procesas yra sudėtingas ir reikalauja kompetentingų specialistų įsikišimo. Štai pagrindiniai stogo remonto proceso etapai:

  • Stogo būklės vertinimas ir remonto planavimas: Prieš pradedant stogo remontą, svarbu atlikti stogo būklės vertinimą ir nustatyti remonto poreikį bei darbų apimtį.
  • Stogo danga ir konstrukcija: Pažeidimų šalinimas, taisymas ir naujos dangos montavimas. Remonto metu gali būti reikalingas senos dangos pašalinimas, esamos konstrukcijos taisymas ir naujos stogo dangos įrengimas.
  • Stogo izoliacija ir ventiliacija: Atnaujinimas ir gerinimas. Svarbu atsižvelgti į stogo izoliaciją ir ventiliaciją, kad užtikrintumėte optimalų stogo veikimą ir ilgaamžiškumą.
  • Stogo remonto kokybės kontrolė ir garantijos suteikimas. Po stogo remonto svarbu patikrinti, ar viskas atlikta kokybiškai ir, jei įmanoma, gauti garantiją, kad būtų užtikrintas ilgalaikis stogo veikimas.

Dažniausi stogo remonto darbai skirtingoms stogo dangoms

Priklausomai nuo stogo dangos – čerpės, skarda, bitumas, šiferis – egzistuoja tam tikri dažniausi gedimai. 

Bituminių stogų remontas dažniausiai apima atskirų stogo elementų taisymą. Pavyzdžiui, laikui bėgant bituminių čerpių stoguose gali atsirasti įtrūkimų ar plyšių, kurie didintų oro pralaidumą. Šiems užtaisyti dažniausiai naudojamas hermetikas. Bituminių stogo dangos dalių keisti nereikia, jei nėra akivaizdžių mechaninių pažeidimų.

Skardinis stogas yra patvarus, ilgaamžis sprendimas, ypač populiarus Lietuvoje. Dažniausia problema, kurią tenka spręsti skardos stogų atveju – korozija. Norint užkirsti kelią korozijai, skardinis stogas nuvalomas, pašalinami seni dažai, stogo dalys dengiamos antikoroziniais dažais, hermetiku užpildomi smulkūs įtrūkimai. 

Šiferio stogus dažnai tenka taisyti dėl jų fiksavimo elementų, pavyzdžiui, atsilaisvinusių vinių, laikančių šiferio lakštus. Gali tekti keisti ir visą stogo dangą, jei po metų pastebima, kad stogas nesandarus ir praleidžia drėgmę. 

Stogo remonto kaina

Stogo remonto kaina priklauso nuo tokių aspektų kaip stogo dangos tipas, stogo forma, plotas, vietovė, kurioje stovi pastatas, darbų sudėtingumas ir apimtis. Dalinis remontas, be abejo, visada kainuos ženkliai mažiau nei pilnas stogo remontas (stogo renovacija), kurios metu gali reikėti netgi perdengti stogą. Tik apžiūrėjus ir įvertinus projektą galima nustatyti preliminarią stogo remonto kainą. Susisiekite su mumis ir sutarsime dėl apžiūros.

Reikia pagalbos įgyvendinant jūsų projektą?

Susisiekite su mumis ir aptarsime visus su projektu susijusius klausimus.