Stoglangio montavimas

Home » Stoglangio montavimas

Stoglangiai pasitarnauja ne tik kaip puiki interjero detalė, bet ir natūralios šviesos šaltinis. Per stoge įrengtus langus patenka kur kas daugiau šviesos nei pro vertikalius langus sienoje, todėl nereikia daug lango ploto. Tokiu būdu sutaupoma šilumos ir padidinamas energinis efektyvumas, taip pat užtikrinamas vėdinimas palėpėje. 

Visgi stoglangio montavimas – daug kruopštumo, patirties ir įgūdžių reikalaujantis darbas. Netinkamai įrengtas stoglangis neteks visų minėtų privalumų ir greičiau virs galvos skausmu nei naudinga bei estetiška interjero detale. 

Šiame straipsnyje aptarsime stoglangių ir jų montavimo ypatumus bei aptarsime, nuo ko priklauso stoglangio montavimo kaina. 

Stoglangio savybės

Dauguma stoglangių pasižymi šiais privalumais:

  • Šviesos intensyvumas, kai stoglangis sumontuotas tinkamu kampu.
  • Universalumas. Stogo langai yra pritaikomi skirtingoms stogo dangoms ir konstrukcijoms, todėl kiekvienam projektui galima rasti tinkamą variantą.
  • Vėdinimas. Stoglangiai dažniausiai turi ventiliacijos lizdus, dėka kurių užtikrinama oro cirkuliacija patalpoje.
  • Patogumas. Kokybiškas stoglangis turės tinkamą rankeną ir paslankius mechanizmus, kuriuos bus patogu naudoti.
  • Šilumos išsaugojimas. Kokybiškai sumontuotas stoglangis nepraleidžia šilumos, taip padidindamas pastato energinį efektyvumą.
  • Apsauga nuo kondensato. Tinkamas stiklo paketas užtikrina, kad vanduo slinktųsi į lauko pusę ir nesikauptų kondensatas.
  • Apsauga nuo vamzdžių. Į stoglangius, esant poreikiui, papildomai įmontuojamas tinklas, kuris apsaugo nuo vabzdžių.
  • Garso izoliacija. Nepriklausomai nuo modelio, stoglangiai pasižymi puikia garso izoliacija, todėl triukšmas jums tikrai netrukdys, kad ir kokios oro sąlygos užkluptų – audra, kruša ar vėtra. 
  • Apsauga nuo UV spindulių. Dauguma stoglangių gaminami iš geresnio stiklo nei paprasti sieniniai langai, todėl jie dar geriau apsaugo nuo kenksmingų ultravioletinių saulės spindulių.

Vis dėlto, jei stoglangis nėra suprojektuotas ir numatytas iš anksto, gali kilti sunkumų derinant jį prie stogo konstrukcijos, pavyzdžiui, gali reikėti pakeitimų konstrukcijoje, jei stoglangis yra siauresnis nei gegnių žingsnis.

Taip pat stoglangio nerekomenduojama montuoti be profesionalų pagalbos. Kadangi stoglangiai montuojami virš stogo šiltinimo sluoksnio, netinkamai sumontavus stoglangį galima prarasti daug šilumos. 

Be to, palyginti su kitais langais, stoglangis gauna didesnę kritulių ir vėjo apkrovą bei daugiau ultravioletinių saulės spindulių. Nekokybiškas montavimas gali lemti tai, kad stoglangis bus nesandarus, greitai suskils, ir tokios apkrovos neatlaikys.

Tik įgudęs, patirtį stoglangių montavime turintis specialistas užtikrins, kad stoglangis būtų sumontuotas pagal visus reikalavimus ir nesukeltų problemų ateityje.

Kaip išsirinkti stoglangį?

Renkantis stoglangį, reikėtų atsižvelgti į tai, koks yra patalpos plotas, patalpos paskirtis, stogo nuolydis, montavimo aukštis ir projekte numatytus reikalavimus, tokius kaip šilumos pralaidumas ir garso izoliacija. Įvertinkite, kiek svarbi estetika – jei svarbi, reikia rinktis atitinkamą stoglangį, derantį prie interjero.

Svarbu įvertinti stoglangio funkcionalumą, pavyzdžiui, kaip stoglangis bus varstomas ir ar toks būdas bus patogus. Montavimo aukštis lems, ar galėsite lengvai prieiti prie stoglangio, jį valyti. Atkreipkite dėmesį ir į stiklo savybes – dažnas pasirinkimas yra stoglangis su grūdintu išoriniu stiklu.

Taip pat atsižvelkite į garantiją, t.y. kiek (ar) ji taikoma, kokioms stoglangio detalėms, kokiomis sąlygomis. 

Dar vienas svarbus aspektas – ar įmanoma stoglangį reguliuoti po sumontavimo neišmontuojant stogo dangos ir paties stoglangio.

Kaip teisingai parinkti vietą stoglangiui? 

Dažniausiai stoglangiai įrengiami ant šlaitinių stogų virš palėpės. Jei įmanoma, rekomenduojama įrengti vieną stoglangį virš laiptų, kadangi taip pro jį patenkanti šviesa apšvies laiptus ir apačioje esančius kambarius. Taip sumontuotas stoglangis užtikrins vėdinimą abiejuose aukštuose. 

Žinoma, kadangi tokioje vietoje esantį langą būtų sunku pasiekti, reikėtų montuoti pulteliu valdomą stoglangį su jutikliais, kurie automatiškai užvertų langą kritulių metu.

Jei yra poreikis pro stoglangį matyti vaizdą į išorę, reikėtų rinktis kitą vietą. Turėtumėte užtikrinti, kad stoglangio viršus būtų ties suaugusiojo žmogaus galva, apie 185-220 centimetrų nuo grindų, o apačia – ties sėdinčio krūtine, apie 90 centimetrų nuo grindų.

Stoglangių montavimas – etapai

Stoglangiai dažniausiai montuojami šlaitiniuose stoguose. Juos reikia montuoti prieš įrengiant stogo dangą. Pirmiausia, paruošiama stoglangio anga, kurioje bus montuojamas langas. Tinkama stogo anga užtikrina, kad stoglangis nerasotų.

Apatinė angos linija turi būti vertikali ar beveik vertikali, o viršutinė – horizontali. Taip šiltas oras turėtų apipūsti langą, tuo pačiu užtikrinant, kad nesusidaro statiškos oro zonos, kuriose gali kauptis drėgmė. Taip pat, tokia anga užtikrins šviesos patekimą į vidų.

Kai anga paruošta, prasideda montavimo darbai. Stoglangį galima montuoti, kai stogas jau uždengtas difuzine plėvele, o skersiniai grebėstai užkalti. Stogo langas tvirtinamas ant papildomai prikaltų skersinių grebėstų, o nuo gegnių jis atskiriamas šilumos izoliaciniu sluoksniu. 

Stoglangio angoje apipjaustomi difuzinės plėvelės kraštai, paliekamos 20 centimetrų užlaidos. Kampams rekomenduojama naudoti metalizuotą lipnią juostą. 

Užtikriname, kad vinys, kuriomis pritvirtinti grebėstai, tvirtai užsukti ir apklijuoti vinių plėvele, kad nepratekėtų vanduo.

Toliau montuojamas izoliacinis rėmas, kuris, priglusdamas prie gegnių, trukdo prasiskverbti šalčiui. Ant viršaus dedamas lango rėmas, ir tik tuomet montuojama, balansuojama varčia. Įsitikinama, kad kraštai tarp gegnės ir rėmo sandarūs, jei ne – užsandariname. Montuojama apsauginė difuzinė plėvelė ant viso lango perimetro, apgaubiant skersinius grebėstus.

Kai stogo rėmai įrengti, virš stogo lango montuojamas lietaus nutekėjimo latakas, skirtas nukreipti atsiradusį vandenį į tarpgegnius. Galiausiai viršuje stogas apskardinamas, o apačioje sudedama stogo danga tokiu atstumu nuo stoglangio krašto, kad nutekėjimo juosta (dar vadinama prijuoste) tolygiai nusileistų žemyn. 

Toliau stoglangis izoliuojamas iš vidaus. Svarbiausia tinkamai izoliuoti angos kraštus, kadangi pro juos šilumos prarandama daugiausiai. Tam galima naudoti kietesnes izoliacines medžiagas, tokias kaip mineralinės vatos plokštės.

Tuomet ruošiamasi apdailos dėjimui, uždedama stoglangio garo izoliacija ir sujungiame su patalpos garo izoliacine plėvele. Galiausiai, dedama stoglangio apdaila.

Kokia bus stoglangio montavimo kaina?

Kaip žinia, stoglangių būna įvairiausių, poreikių – taip pat, todėl vieno atsakymo į klausimą, kiek kainuos stoglangio montavimas, nėra. 

Tai priklauso nuo stogo lango modelio, stogo konstrukcijos, jūsų pageidavimų. Taip pat didelę reikšmę turi tai, ar stogas dar tik montuojamas, projektas planuojamas, ar stoglangį norite įrengti jau pilnai pabaigtame stoge ir kad tai padarytumėte reikia išmontuoti tam tikras dalis. 

Norėdami sužinoti, kokia tiksliai bus stoglangio montavimo kaina, susisiekite su mumis. Mes jus pakonsultuosime, atliksime matavimus, parengsime projektą bei paskaičiuosime tikslią kainos sąmatą. Ir, be abejo, efektyviai ir kokybiškai atliksime reikalingus montavimo darbus. 

Dažniausiai užduodami klausimai

Žemiau pateikiame atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus apie stoglangio montavimą.

Kada reikia montuoti stoglangį?

Stoglangiai montuojami prieš dedant ar keičiant stogo dangą, kai sudėtos gegnės, grebėstai ir difuzinė plėvelė.

Koks stogo nuolydis reikalingas stoglangiui?

Reikalavimai priklauso nuo stoglangio gamintojo ir modelio, todėl universalaus skaičiaus nėra. Pavyzdžiui, vieni populiariausių Velux stoglangių montuojami stoguose su ne mažesniu nei 15 laipsnių nuolydžiu, siekiant sumažinti vandens prasiskverbimo riziką.

Kaip prižiūrėti stoglangį?

Stoglangio priežiūra didelių pastangų nereikalauja, tačiau dažniausiai tai priklauso nuo jūsų namo lokacijos, stoglangio modelio, kritulių. 

Laikui bėgant stogo stiklas pasidengia dulkėmis ir nešvarumais, todėl reikia jį nuvalyti. Tai gan paprasta, kadangi stoglangiai įprastai daug atsiverčia. Taip pat reikėtų kartas nuo karto pašalinti susikaupusias šiukšles, šakas ir lapus. 

Priklausomai nuo modelio, gali reikėti kas kelis metus perlakuoti apsauginį sluoksnį nuo ultravioletinių spindulių, tačiau tai tikrai netaikoma kiekvienam stoglangiui.

Reikia pagalbos įgyvendinant jūsų projektą?

Susisiekite su mumis ir aptarsime visus su projektu susijusius klausimus.