Vienšlaitis stogas – į ką atsižvelgti?

Home » Vienšlaitis stogas – į ką atsižvelgti?

Vienšlaitis stogas yra stogo konstrukcija iš vieno šlaito, plačiai naudojama moderniuose namuose, verandose ir terasose. Tai populiarus architektūrinis sprendimas norint sukurti estetinį vaizdą ir turėti daugiau gyvenamosios erdvės.

Dažnai klaidingai manoma, kad vienas šlaitas lygu paprastam, specialių įgūdžių nereikalaujančiam įrengimui. Vis dėlto toks požiūris gali lemti nenumatytas išlaidas ateityje. Nors ir vienšlaičio stogo įrengimas lengvesnis palyginti su daugiašlaičiais stogais, tai vis vien profesionalų rankos reikalaujantis procesas. 

Vienšlaičio stogo privalumai

Paprasta konstrukcija: Vienšlaitis stogas turi paprastesnę konstrukciją palyginti su dvišlaičiais ar keturšlaičiais stogais, todėl juos įrengti galima greičiau.

Ekonomiškumas: Dėl mažesnių konstrukcijos ir montavimo išlaidų, vienšlaitis stogas gali būti pigesnis sprendimas. Palyginti su, pavyzdžiui, dvišlaičiu stogu, vienšlaičiam stogui įrengti reikia mažiau medžiagų. Dėl mažesnio ploto namą su vienšlaičiu stogu apšildyti taip pat yra pigiau.

Atsparumas krituliams: Vienšlaitis stogas leidžia lengvai nuvesti lietų ir sniegą, todėl jis yra labai tinkamas drėgnoms ir snieguotoms vietovėms.

Galimybė išnaudoti erdves: Vienšlaitis stogas suteikia galimybę išnaudoti erdves po stogu gyvenamajai erdvei, tokiai kaip darbo kambarys ar miegamasis. Ši erdvė beveik niekuo nesiskiria nuo kitų kambarių.

Dizainas: Vienšlaičiu stogu dengtas pastatas atrodo labai moderniai, todėl tai populiarus pasirinkimas tų, kam estetika yra prioritetas.

Vienšlaitis stogas: konstrukcija ir medžiagos

Vienslaiscio stogo konstrukcija

Vienšlaičiai stogai labiausiai tinka siauriems, aukštiems pastatams, kurie nėra platūs. Vienšlaitis stogas gali puikiai tarnauti kaip namo priestato ar terasos stogas.

Vienšlaitis stogas susideda iš vienos stogo dangos, kuri linksta nuo vieno pastato krašto iki kito. Tokia konstrukcija laikoma ekonomišku pasirinku, kadangi reikalingas mažesnis medžiagų kiekis ir montavimas užtrunka trumpiau. Taip pat reikia mažiau užbaigimo elementų, kas lemia mažesnę kainą.

Dažnas klausimas yra kokia stogo konstrukcija tinkamiausia vienšlaičiam stogui įrengti. Pastaruoju metu daug dėmesio sulaukia medinės santvaros, kurios yra nesudėtingai montuojamas, tačiau labai patikimas pasirinkimas. Dėl savo lengvumo jas lengva užkelti, tam nereikalinga speciali įranga.

Medinės stogo konstrukcijos tinkamos tiek mažo, tiek didesnio ploto vienšlaičiams stogams.

Dažniausiai naudojamos stogo dangos medžiagos yra bituminės čerpės, šiferis, keraminės čerpės, stiklo plastikas ar profiliuota stogo danga. Kiekviena medžiaga turi savo privalumų ir trūkumų, todėl reikia atidžiai apsvarstyti, kurios medžiagos tinkamiausios jūsų projektui. Geriausiai patars kvalifikuoti specialistai. 

Nuolydžio krypties svarba

Vienšlaičiai stogai yra puikus pasirinkimas vėjuotose vietovėse esantiems pastatams. Vis dėlto labai įrengiant vienšlaitį stogą svarbu užtikrinti, kad stogo nuolydis būtų pavėjinėje namo pusėje.

Tinkamai parinktas nuolydis užtikrins apsaugą nuo kritulių ir kitų atmosferos veiksnių, todėl pailgės ir stogo eksploatacijos laikas. 

Šiais klausimais jums padės stogo dengimo profesionalai, kurie nustatys reikiamą nuolydį ir kokybiškai įrengs vienšlaitį stogą.

Vienšlaičio stogo priežiūra

Vienšlaičio stogo priežiūra yra paprasta, tačiau be galo svarbi, kad išlaikytumėte stogo ilgaamžiškumą ir efektyvumą. Reguliariai tikrinkite, ar neatsirado akivaizdžių pažeidimų, kurie gali susidaryti dėl oro sąlygų ar kitų veiksnių. Jei pastebite pakitimus, nedelsdami atlikite reikalingus remonto darbus. 

Taip pat reikėtų reguliariai nuvalyti stogą nuo lapų, šakų ir kitų nuosėdų, kurios gali užkimšti nutekėjimo sistemas ir lemti drėgmės kaupimąsi.

Reikia pagalbos įgyvendinant jūsų projektą?

Susisiekite su mumis ir aptarsime visus su projektu susijusius klausimus.